Το Τ-Bone Steak απο μόνο του αποτελεί κορυφαία κοπή κρέατος, ακολουθείστε την συνταγή για το αρωματισμένο βούτυρο που λιώνει πάνω στο κρέας και απολαύσετε την πιο ζουμερή μπριζόλα που γευτήκατε ποτέ!!!
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΥΛΙΚΑ
- 1 τμχ. περίπου 700-900γρ T-Bone Steak
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2-3 κλωνάρια Φρέσκο δεντρολίβανο
- 3-4 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
- Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- Σπάγκος μαγειρικής
Για το αρωματικό Βούτυρο
- 500γρ. Βούτυρο
- 1/2 κ.γλυκου Σκόνη σκόρδου
- 1/2 κ.γλυκου Σκόνη κρεμμυδιού
- 15 γρ Μαϊντανός αρκετά ψιλοκομμένος
- 10 γρ Κρεμμύδι φρέσκο το πράσινο μέρος, αρκετά ψιλοκομμένο
- 1/2 κ.γλυκού
- Μαύρο πιπέρι
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
View the embedded image gallery online at:
https://www.outdoorchef.gr/blog-mobile/recipes/359-t-bone-steak-me-aromatiko-voutiro#sigProId757575e092
https://www.outdoorchef.gr/blog-mobile/recipes/359-t-bone-steak-me-aromatiko-voutiro#sigProId757575e092
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο το T-Bone και καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι.
- Αν έχουμε χρόνο, καλό θα ήταν, να αλατίσουμε το κρέας μας 12-24 ώρες πριν. Σε αυτή την περίπτωση ρίχνουμε μόνο πιπέρι πριν το ψήσιμο.
- Τοποθετούμε τα κλωνάρια από τα μυρωδικά στη μέση του Tbone και με τον σπάγκο το πιάνουμε σε 3 σημεία (όπως στη φωτογραφία) Αυτό θα μας βοηθήσει στο τελικό σχήμα αλλά θα μας δώσει και μερικά αρώματα.
- Ρυθμίζουμε την ψησταριά στους 120Cκαι τοποθετούμε το Tbone σε έμμεση φωτιά. Μάθετε περισσότερα για το άμεσο και έμμεσο ψήσιμο στην ψησταριά.
- Τοποθετούμε την ακίδα του θερμομέτρου στο πιο χοντρό σημείο και στόχος μας είναι να αφαιρέσουμε τα Ribeye 5 βαθμούς πριν την θερμοκρασία που θέλουμε να επιτύχουμε. Για παράδειγμα εμείς θέλουμε τα Ribeye μας τελική θερμοκρασία αυτή των 60C άρα στο πρώτο στάδιο του μαγειρέματος θα το αφαιρέσουμε στους 55C. Συμβουλευτείτε τον οδηγό για τον μετρητή θερμοκρασίας πυρήνα ,για το τέλειο αποτέλεσμα στην μπριζόλα σας
- Αυτή η διαδικασία αναλόγως του πάχους και τη θερμοκρασία που θέλουμε μπορεί να πάρει από 40 έως60 λεπτά.
- Για το αρωματικό βούτυρο αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά σε μια μπασίνα. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε απευθείας ή να του δώσουμε σχήμα και να το καταψύξουμε. (στην περίπτωση που θέλουμε να του δώσουμε σχήμα και να το βάλουμε στη κατάψυξη τότε ανοίγουμε ένα φύλο διάφανης μεμβράνης και τοποθετούμε το βούτυρο στο κέντρο σε σχήμα μπαστούνιου, τυλίγουμε με την μεμβράνη δημιουργώντας μια “καραμέλα” και σφίγγουμε για να πάρει σχήμα μπαστούνι. Στην συνέχεια το τοποθετούμε στην κατάψυξη και έχουμε αρωματικό βούτυρο για αυτό ή κάποιο άλλο μαγείρεμα που επιθυμούμε).
- Από την στιγμή που θα πιάσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία αφαιρούμε το Τ-bone από την σχάρα και δυναμώνουμε την φωτιά στο μέγιστο.
- Τοποθετούμε τo T-Bone σε άμεση φωτιά. Θα πρέπει πριν την γυρίσουμε να έχει πάρει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα που σημαίνει ότι επιτύχαμε και τις αντιδράσεις Maillard που δίνουν όλη τη γεύση στο κρέας μας.
- Ψήνουμε και από την άλλη πλευρά και αφαιρούμε από την σχάρα. (Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι πολύ γρήγορη για να μην χάσουμε την τελικό μας στόχο στη θερμοκρασία. Για αυτό και έχουμε βάλει την σχάρα στην μέγιστη δύναμη)
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά.
Σερβίρουμε με φέτες από αρωματικό βούτυρο.