Οι ψητές αγκινάρες γεμιστές με μείγμα τυριών παρμεζάνας και μοτσαρέλας, αρωματισμένες με μαϊντανό και φρέσκο πιπέρι, αποτελούν μια εκλεπτυσμένη επιλογή ορεκτικού που θα εντυπωσιάσει κάθε γευστικό ουρανίσκο.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Dualchef 425G BZ
Μαχαίρι Premium
Ψαλίδι για Πουλερικά Premium
Ταψί με σχάρα διατρητή 420, 2 μέρη
Γάντι Μπάρμπεκιου, με σιλικόνη
ΥΛΙΚΑ
4 μεγάλες φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες
1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά
1 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα, συν περισσότερο για πασπάλισμα
½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
½ κ.γ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Σάλτσα αγιολί:
2 μέτριες ψητές ή βραστές πατάτες, ζεστές
2 κρόκους αβγών
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
½ κ.γ. ίνες σαφράν διαλυμένες σε μισό ποτήρι ζεστό νερό
350 ml ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζετε και κόβετε τις αγκινάρες, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να «καθίσουν» στο ταψί με σχάρα διατρητή . Κόβετε το κοτσάνι (το στέλεχος) από κάτω, στη συνέχεια κόβετε το πάνω μέρος της, περίπου 1 εκατοστό και ξεφλουδίζετε ένα στρώμα από τα σκληρά εξωτερικά φύλλα της. Χρησιμοποιείστε το ψαλίδι για να κόψετε τυχόν ακανθώδεις άκρες στα φύλλα γύρω από την αγκινάρα και τέλος αφαιρείτε σχολαστικά το «μαλλιαρό» κέντρο της.·
- Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, ρυθμίστε τη θερμοκρασία της ψησταριάς σας στους 200C και προθερμάνετε με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά.
- Τοποθετείστε στον πλαινό καυστήρα της ψησταριάς μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε περίπου ½ λίτρο νερό και φέτες λεμονιού. Προσθέτετε τις αγκινάρες και τις αφήνετε να σιγοβράσουν στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 25 λεπτά. Τις αφαιρείτε από την κατσαρόλα και τις αφήνετε να κρυώσουν.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τη φρυγανιά, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε.
- Γεμίζετε με το μείγμα την καρδιά της αγκινάρας και ανάμεσα στα φύλλα.Τοποθετείτε τις αγκινάρες σε ένα ταψί, πασπαλίζετε με περισσότερη μοτσαρέλα και ψήνετε στη ψησταριά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η φρυγανιά, για περίπου 8-10 λεπτά.
- Για τη σάλτσα αγιολί : Σε ένα μπολ, λιώνετε την πατάτα με το πιρούνι, προσθέτετε λίγο-λίγο το σαφράν με το νερό του, το σκόρδο, τους κρόκους, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε λίγο-λίγο το λάδι, όπως στη μαγιονέζα και ταυτόχρονα ανακατεύετε με τον αβγοδάρτη, μέχρι να πάρετε μια σάλτσα με την υφή της μαγιονέζας. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο παραπάνω νερό ή ελαιόλαδο.
- Σερβίρετε τις αγκινάρες με την σάλτσα αγιολί στο πλάι.