Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Οι ψησταριές υγραερίου OUTDOORCHEF kettle με το καινοτόμο σύστημα χοάνης
MIKE LINGWOOD
ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΕΥΡΕΤΗ ΤΩΝ ΨΗΣΤΑΡΙΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ KETTLE
Πριν σχεδόν 25 χρόνια, ο Mike Lingwood εφηύρε την ψησταριά υγραερίου “kettle” και την ονόμασε “OUTDOOR CHEF”. Στόχος του ήταν να αναπτύξει ένα προϊόν που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να μαγειρεύουν με ευκολία μια μεγάλη ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα χωρίς αναφλέξεις. Το όραμα του ήταν να κάνει το μπάρμπεκιου μια χαλαρή και ποικίλη εμπειρία που θα φέρει τους ανθρώπους κοντά για να μοιράζονται στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς.
Κύριε Lingwood, οι μεγάλες ιδέες προκαλούνται συχνά από κάποια ανάγκη. Αυτό συνέβη και με τις ψησταριές αερίου “kettle”;
Όλα ξεκίνησαν με το πάρτι γενεθλίων της μικρότερης κόρης μου στις 21 Ιουνίου 1992. Ήθελα να προσφέρω στους επισκέπτες ένα τυπικό μπάρμπεκιου με λουκάνικα, μπιφτέκια κλπ. Καθώς είχα μόνο μια ψησταριά “kettle” με κάρβουνα στο σπίτι, λίγο πριν το πάρτι, αποφάσισα να αγοράσω ένα barbecue αερίου με πέτρες λάβας με την ελπίδα ότι αυτό θα μου επέτρεπε να ψήσω τα διάφορα τρόφιμα γρήγορα και χωρίς επιπλοκές. Αλλά έγινε λίγο φιάσκο. Πολλά τρόφιμα καίγονταν και υπήρχαν αναφλέξεις και σύννεφα καπνού. Ήμουν απογοητευμένος που δεν ήμουν σε θέση να ψήσω στη νέα ψησταριά όπως περίμενα. Αμέσως σκέφτηκα ότι πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος ψησίματος με υγραέριο.
Πως σας ήρθε η ιδέα να μετατρέψετε μια ψησταριά κάρβουνου “kettle” σε υγραερίου;
Πως σας ήρθε η ιδέα να μετατρέψετε μια ψησταριά κάρβουνου “kettle” σε υγραερίου;
Πρέπει να κάνω μια σύντομη παρέκκλιση εδώ. Το καλοκαίρι του 1988, μετακόμισα από την Αγγλία στην Ισπανία με την οικογένειά μου. Ένας καλός μου φίλος, ζούσε επίσης στην Ισπανία, ήταν fan του μπάρμπεκιου, αγαπούσε να μαγειρεύει νόστιμα πιάτα σε ψησταριά “kettle” με κάρβουνα. Δεν ενδιαφερόμουν για το ψήσιμο εκείνη την εποχή, ωστόσο, πήρα μαζί μου μια “kettle” κάρβουνου στην Ισπανία και σύντομα εξεικοιώθηκα με αυτό. Μετά το πάρτι γενεθλίων της κόρης μου, συνειδητοποίησα ότι θα ήταν δυνατό να συνδυάσουμε το σχήμα του βραστήρα (kettle) με έναν καυστήρα παέγιας - με άλλα λόγια, να μετατρέψουμε μια ψησταριά “kettle” με κάρβουνα, σε υγραερίου.
Πόσος καιρός χρειάστηκε για να έχετε τα πρώτα δείγματα;
Πόσος καιρός χρειάστηκε για να έχετε τα πρώτα δείγματα;
Χρειάστηκε αρκετός χρόνος. Στην Ισπανία, τα καταστήματα διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών καυστήρων παέγιας. Η εύρεση του σωστού μεγέθους για να χωρέσει στον βραστήρα μου (kettle) ήταν εύκολη, αλλά πάντα είχα το ίδιο πρόβλημα - αναφλέξεις. Η επανάσταση ήρθε την ημέρα που βρήκα ένα παλιό κάδο πλυντηρίου στο σκουπίδια! Αφαίρεσα το κώνικο τμήμα και το έβαλα μέσα στον βραστήρα ως χοάνη, έτσι ο καυστήρας ήταν πλήρως καλυμμένος και αυτό εμπόδιζε τη δημιουργία αναφλέξεων. Την ανακάλυψη αυτή ακολούθησαν αρκετοί μήνες ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμασα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη χοάνης μέχρι να βρω το σωστό. Τότε είχα την ιδέα να διαιρέσω τη χοάνη. Η χοάνη δύο τεμαχίων δεν προστατεύει μόνο τον καυστήρα, αλλά επιτρέπει επίσης στο πάνω μέρος να περιστρέφεται για να συγκεντρώνει τη θερμότητα και να την κατευθύνει προς τα επάνω - έτσι δημιουργηθηκε το μοναδικό σύστημα χοάνης “OUTDOORCHEF”.